Fugtstyret ventilator til badeværelset eller varmegenvinding badeværelse?
Det kan helt bestemt være pengene værd at købe varmegenvinding badværelse fremfør en billigere fugtstyret ventilator til badeværelset. Med både en fugtstyret ventilator og en varmegenvinding badværelse ventilator slipper du for at skulle tænde og slukke ventilatoren, når du har været i bad, da den fugtstyrede ventilator og varmegenvinding badværelse ventilation gør det automatisk, når der er hobet sig for meget fugt på i rummet.
Hvordan virker varmegenvinding badeværelse?
Varmegenvinding er et ord der bruges om der at genbruge varme. Varmegenvinding er blevet populært i disse tider, hvor der er fokus på miljø og energi besparelser.
Varmegenvinding bliver primært brugt i forbindelse med genbrug af den varme der er i udsugningsluft fra et ventilationsanlæg. Når anlægget til ventilationen skifter luften i rummet, sørger varmegenvindingsdelen på anlægget for, at så meget varme som muligt bliver overført til den friske luft, der bliver ført ind i rummet. Der er altså ikke tale om at genbruge den samme luft, men blot den energi, som er bundet i varmen i den “gamle” luft.
Badeværelse varmegenvinding og ventilation
God og funktionel ventilation på badeværelset er meget vigtig for at undgå fugt- og skimmelskader. Skimmelsvamp er en fare for vores helbred og noget, vi absolut vil undgå. Sørg for, at badeværelset lever op til kravene, og at eventuelle ventilatorer fungerer korrekt!
Tegn på dårlig ventilation:
Et tydeligt tegn på dårlig ventilation i badeværelset er, hvis kondensvandet vedvarer i længere tid på badeværelsesspejlene, eller hvis det tager lang tid, før lugte forsvinder efter et toiletbesøg. Luften må ikke føles “tung” eller indespærret, når du træder ind på badeværelset.
Varmegenvinding tilpasset badeværelse
Ifølge minimumskrav er der visse regler, som skal følges. Tilstrømningen af frisk luft skal være 15 liter/sekund og udsugningsluftstrømmen skal have et minimumsflow på 10 liter/sekund.
Et vindue på badeværelset er den mest energieffektive ventilationsvariant og ideel til korrekt ventilation. Skulle der ikke være vinduer i badeværelset, skal der være mulighed for at skabe friskluftindstrømning på anden vis. Dette kan for eksempel opnås ved at kombinere en udblæsningsventil i loftet og en spalte under døren. Bor du i en bolig med naturlig ventilation, kan du som regel supplere ventilationen med mekaniske ventilatorer.
Hvad med fugtstyret ventilator til badeværelse? Hvordan fungerer de?
En fugtstyret ventilator fungerer ved, at den har en indbygget sensor, som konstant måler fugtigheden i det rum, hvori ventilatoren er monteret. Når luftfugtigheden så overskrider en vis procentdel, så tænder ventilatoren automatisk. Det er i modsætning til almindelige ventilatorer, som ofte tændes sammen med lyset i rummet.
Skal en fugtstyret ventilator have adgang til en stikkontakt?
fugtstyrede ventilatorer kræver i modsætning til en almindelige ventilator ikke en stikkontakt for at tænde og slukke. En fugtstyret ventilator består af en sensor, som konstant måler fugtigheden i det rum, hvor ventilatoren sidder. Når fugtigheden overskrider en vis procentdel, så tænder ventilatoren helt automatisk.
Bør en ventilator på badeværelset eller varmegenvinding badeværelse være tændt konstant?
Nej, en ventilator på badeværelset bør ikke være tændt konstant, da det er spild af strøm. Ventilatoren bør kun være tændt, når der er meget fugtigt på badeværelset, sådan at der ikke dannes svamp på vægge og loft. Når luftfugtigheden er normal, er der ingen grund til, at ventilatoren kører.e