Fugtskader i din bolig – Det her skal du vide

Fugtskader i lejlighed, villa, gulv vægge og loft

Fugtskader i lejlighed, villa, gulv, vægge og loft

Fugtskader er et mareridt for boligejere og kan resultere i større renoveringer. Vi vejleder dig i denne artikel, hvordan du kan forebygge og rette op på problemer, der opstår på grund af fugt i hjemmet, og hvordan du undgår store renoveringsomkostninger.

Jo tidligere tiltag, jo billigere slipper du for renoveringsomkostninger efter fugtskader i væggene osv. Venter du for længe, kan det betyde store summer til renoveringer, som sagtens kunne have været undgået på et tidligt tidspunkt. Vær derfor opmærksom på ændringer i loftet og på væggene og i den luft du indånder og forsøg altid at holde luftfugtigheden derhjemme på et rimeligt niveau ved hjælp af ventilatorer og ventilationsanlæg.

Læs mere: Her kan du få skadeservice vandskade

Da skimmelsvampe trives under fugtige forhold, kan fugt i dit hjem også føre til direkte sundhedsrisici, især for dem, der lider af astma eller allergi.

Hvordan opstår fugtskader?

Når der opdages en fugtskade, rettes de første mistanker ofte mod de vandrør, der er monteret i vægge, på loftet eller i kælderen. Gamle pakninger er en almindelig årsag til, at rør er utætte. Med skjulte rør skal du rive din eksisterende væg ned for at få adgang til lækagen.

Renoveringer af  fugtskader i badeværelser skal stort set dækkes af forsikringen, så længe arbejdet udføres af autoriserede VVS-installatører. Hvis det ikke er tilfældet, risikerer du at stå uden erstatning fra dit forsikringsselskab, hvilket virkelig kan skade din pengepung. Sørg derfor for at finde ud af, hvilke krav dit forsikringsselskab stiller, inden du bygger eller renoverer badeværelset.

Et dårligt vedligeholdt eller defekt ventilationssystem er en anden almindelig årsag til fugtskader. Jo mindre luftudskiftningen er, jo mere fugt forbliver indendørs, hvilket kan forårsage skader på vægge, lofter og gulve.

Kondens fra varmt vand på badeværelset, når du koger vand eller lækage fra opvaske-/vaskemaskiner er andre kilder, der kan medføre en højere risiko for fugtskader. Med en drypbeskyttelse fanger du eventuelle utætheder under din opvaskemaskine og beskytter dermed gulvet mod fugt.

Læs mere: Lej billig affugter København og Nordsjælland 

Hvordan opdager man fugtskader?

Mærker du farveændringer eller mørkere områder på lofter og vægge, er der formentlig tale om en begyndende fugtskade. Ligeledes når fliser begynder at falde ned i fugerne eller hvis pudsen er porøs og let kommer af. Fugtskader opstår ofte i hjørner og omkring gulvafløb i badeværelser eller toiletter, hvilket normalt er tydeligt synligt.

Hvis du føler, at luften er dårlig, måske endda muggen, kan det være gået så vidt, at fugtskaden har resulteret i skimmelsvamp. Husk at fugtskaderne kan skjules og at selvom du tror du har gennemgået hele huset, er der risiko for at du er gået glip af det.

Et tegn på, at et eller flere rør er utætte, er, at du ofte skal tilføre vand til dit varmeanlæg. Et eller andet sted tager det vejen, og spørgsmålet er bare hvor.

Med en fugtmåler holder du styr på luftfugtigheden og kan forebygge fugtskader, inden det er for sent.

Læs mere: Lej affuger og håndværkerservice ved fugtskader.

Hvad gør fugtskader ved væggene, gulvene eller lofterne?

Fugtskader gør, at træet i vægge og gulve rådner, fliser, fliser og puds løsner sig, og rør ruster. Derudover tiltrækker det skimmelsvamp, der trives i fugtige, organiske materialer. For personer med allergi, astma eller andre vejrtrækningsbesvær er det umiddelbart farligt at opholde sig i huse med skimmelsvamp.

Hvis fugten har sat sig fast på de bærende konstruktioner i husfundamentet, kan det i sidste ende få store konsekvenser, der involverer omfattende renoveringer. Med indsats i god tid og et velfungerende ventilationssystem skulle det aldrig behøve at gå så langt og en mindre renovering er nok.

Fugtskader er et mareridt for boligejere og kan resultere i større renoveringer.

Hvad kan du gøre ved fugtskader?

Et hus, der er skødesløst bygget fra bunden og mangler ordentlig afvanding eller fugtsikring, har større risiko for fugtskader. Det, der allerede er fugtskadet, kan ikke reddes, men skal blot udskiftes. Det er sandsynligt, at du bliver nødt til at udskifte større dele end de synligt beskadigede dele for at sikre, at du ikke efterlader nogen skjult fugt.

For at forhindre nye skader skal du først rette kilden til fugten. Et utæt rør er beton, og det kan være nok at skifte en pakning. Dårlig ventilation kan afhjælpes ved at rense anlægget og i nogle tilfælde helt udskifte det.

Vi anbefaler, at du bruger en bruseskraber til at fjerne kondens og vanddråber fra fliser på badeværelset, efter du har bruset eller badet. På den måde mindsker du risikoen for fugtskader.

Det er vigtigt, at vådrumsarbejdet udføres efter regler og retningslinjer. Du bør bruge vådrumsplader og være varsom med tætningslag under flisen. Hvor rørene kommer ind og omkring gulvafløbene, skal du tætne ekstra omhyggeligt for at forhindre fugt i at trænge ind, hvor du ikke ønsker det.

Bestil hjælp: Brug for hjælp til akut vandskade eller fugtskade, kontakt Døgnvagt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

FLERE ARTIKLER

Kontakt os

Udfyld formularen hvis du ønsker et tilbud fra os på indkøb og montering af varmegenvinding.

BILLEDER